Használj orrsprayt, ha megfáztál, de csak okosan!

Sokan egyből komolyabb betegségekre gondolnak, ha függőségről van szó, mint például a drogfüggőség vagy az alkoholfüggőség.

Ezek természetesen nagyon károsítják a szervezetet, azonban sok más egyéb függőség is létezik, ami nem biztos, hogy egyből mindenkinek eszébe jut.

Ilyen például az egyik leggyakrabban előforduló, jelenleg is sok embert érintő függőség, az orrcseppfüggőség.

Sokan nem veszik komolyan

Az a fránya nátha és allergia

Amikor megfázunk, talán az első dolog, amihez nyúlunk, az az orrspray, hiszen egyből már az első napokban kínozni kezd minket az orrfolyás.

De orrsprayt akkor is használunk, ha allergiások vagyunk, ezért kijelenthetjük, hogy igencsak sok embert érinthet ez a függőség.

Ilyenkor nem kapunk levegőt az orrunkon, folyamatosan orrot kell fújni, tátott szájjal próbálunk aludni, de valljuk be, esélytelen, hiszen nagyon kellemetlen és zavaró az orrdugulás.

Viszont egy megfázás viszonylag hamar elmúlik, így az orrsprayt sem kell sokáig használnunk.

De mi történik akkor, amikor valaki azután sem teszi le az orrsprayt, ha már meggyógyult?

Gyakori az ilyesmi, ez viszont problémát jelent, ugyanis időről időre az embernek egyre nagyobb dózisban kell használnia a készítményt, hogy megszűnjön az orrdugulás.

És ez okozza azt, hogy nehezen tudnak róla leszokni az emberek.


Ördögi kör ez az egész

Ugyan az orrspray vény nélkül kapható készítmény, de ettől függetlenül ugyanúgy van hozzá betegtájékoztató, amiben részletesen le van írva, hogyan kell alkalmazni az orrsprayt.

Azonban, ha valaki nem az előírásoknak megfelelően használja, akkor elváltozásokat okozhat a saját orrnyálkahártyáján, ami károsodáshoz vezethet, de még akár duzzanat is kialakulhat az orrban.

Mondhatni, ez egy ördögi kör, arról nem is beszélve, hogy ezután sokkal többször kell orrot fújnia az illetőnek, többször dugul el az orra, és hát nem csoda, hogy ilyen esetben minden alkalommal az orrsprayhez fog nyúlni.

Ennek még veszélyesebb fázisa az, amikor már olyannyira károsodik tőle az orrnyálkahártya, hogy végül a gyógyulás csak műtéttel elérhető.


Itthon is súlyos probléma az orrsprayfüggőség

Itthon is súlyos probléma az orrsprayfüggőség

Kutatások azt bizonyítják, hogy itthon is nagy problémát okoz ez a függőség, nagyjából a lakosság felénél már egyszer tapasztalható volt az orrsprayfüggőség.

Bár tény, hogy azért sok reklámban megemlítik, hogy nem szabad az előírtnál több ideig használni az orrsprayt, mégis sokan ezt nem veszik figyelembe.Van természetesen olyan, amikor tovább kell használni, mint mondjuk, egy hét, ilyen például egy komolyabb arcüreggyulladás, de ennek is megvan a megfelelő módja.

De azért azt kijelenthetjük, hogy sokan gondolják azt, hogy ők állandóan betegek, vagy legalább is elég gyakran rajtuk üt a megfázás és a takonykór, pedig észre sem veszik az emberek, hogy csak bebeszélik maguknak, és nem is megfázásról van szó, csupán a hideg időjárás miatt egy-két alkalommal ki kell fújniuk az orrukat.


Csapj a kezedre!

Ne tarts mindenhol orrsprayt, ne legyen a kezed ügyében, vagy a szemed előtt, mert akkor önkéntelenül is mindig hozzá fogsz nyúlni és használni fogod őket.
Nagyon figyelj oda arra, hogy tényleg ne lépd túl a használati időt, tehát, ha az van ráírva a tájékoztatóra, hogy nagyjából egy hétig használd, ráadásul érzed is, hogy meggyógyultál, akkor azonnal rakd el, ne is legyen a kezed ügyében.
Ugyanis ilyenkor addig-addig nyúlsz hozzá folyamatosan és használod, akár napi kétszer vagy háromszor (ha nem többször), míg annyira tönkreteszed a nyálkahártyádat, hogy az akár elszarusodhat, és akkor már nincs visszaút. 

Megfázás esetén ezeket használd, hogy meggyógyulj!

Most, hogy minden veszélyre figyelmeztettelek, elmondom, mik a legjobban bevált praktikák ahhoz, hogy gyorsan kigyógyulj a megfázásból és, hogy utána makkegészségesen élvezhesd a mindennapjaidat.

Azt már megbeszéltük, hogyan tudsz a leghamarabb és a legkönnyebben megfázni.

Ha már megtörtént a baj, nincs visszaút, a legjobb döntés, ha gyorsan elkezded magad kikúrálni, hogy minél hamarabb túl legyél a náthán.

Ahhoz, hogy kiürüljön minden baci és vírus a szervezetedből, rengeteg folyadékot kell fogyasztanod.

Ha esetleg gyulladás van a szervezetedben, a legjobb, ha kamillateával gőzölsz és inhalálsz, miközben legalább 3 liternyi cukrozatlan teát iszol.

Ha minőségi, finom teát használsz, hidd el, nem fog kelleni semmilyen cukor bele, de ha nem tudsz semmilyen esetre sem elrugaszkodni tőle, akkor is inkább az egészségesebb fajta cukrot használd, abból is a legkevesebbet.

Ilyenkor muszáj kikúrálnod magad, amúgy is nehezen tudsz mozogni és mászkálni, hiszen minden végtagod fáj, folyamatosan fáj a fejed, esetleg a torkod is kapar, és az orrdugulás miatt levegőt sem kapsz rendesen.

Amíg tudsz, maradj inkább ágyban, teljesen betakarózva, erre szokták azt mondani, hogy ki kell izzadni a betegséget.

Főleg, ha még lázas is vagy, akkor csak még jobban veszélyezteted magadat azzal, hogy folyamatosan talpon vagy és mész dolgozni.

Számos torokgyulladás elleni szopogató tablettát lehet már kapni, ezeket is használj, ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik megszűntetik a gyulladást és az égő érzést a torkodban.

Ha már lázas vagy, lázcsillapítót is vegyél be, mert ha túlságosan felszökik a lázad, komolyabb bajod is lehet belőle.


Melyik orrsprayt válaszd?

Orrdugulás és orrfújás ellen pedig a már sokszor említett orrspray segíthet, ezekből számos fajta van már a patikákban.

Ha nem tudod, hogy melyiket válaszd, ajánlom figyelmedbe a Prevenciópatika hatalmas kínálatát, én is tőlük rendeltem.

Itt láthatod, hány féle orrpray van már a piacon, és a betegtájékoztató mindegyik mellett ott szerepel, ha rájuk kattintasz, így meg tudod nézni, melyik az, amelyik neked kell.

Ráadásul még az ára is ott van mellette, és azt is tudni érdemes, hogy hamar kiszálíltják, így neked akár még a lakásból sem kell kimozdulnod és bármilyen más gyógyszert beszerezhetsz magadnak otthonra, anélkül, hogy a patikában kelljen hosszú sorokat végigállnod.

Otthoni praktikának ajánlják még egyébként a hagyma fogyasztását is, ha bírod, akkor te is egyél meg legalább egy fél hagymát otthon, garantáltan kipucolja belőled a bacikat!

Továbbá különböző porokat is lehet kapni a gyógyszertárakban, amiket teában vagy forró vízben elkeverve kell használni – ha esetleg az ilyesmi neked bejön és szájhúzás nélkül meg tudod inni, akkor mindenképp ajánlom számodra.

Ezek a legáltalánosabb készítmények, amiket ilyenkor minden ember használni szokott, hogy minél hamarabb túlessen a megfázáson.

Ha úgy érzed, hogy nálad már nem csak egy szimpla megfázásról van szó, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert akár szövődményei is lehetnek a nem kezelt betegségeknek!


Melyik orrsprayt válaszd?